DE BOEREN

Geiten in Friesland

Lang hebben we de droom gehad om geiten te gaan melken en hier zelf mooie kaas van maken. We waren bijna zover met een mooie samenwerking bij een boer in het Middel Delfland gebied. De geiten en de melkstal hadden we practisch al gekocht. Helaas kwam er net voor de aanvraag van de vergunningen een stop op het beginnen van geitenhouderijen. 

Na wat contact met wat mensen zijn we zelfs in Frankrijk op een geitenboerderij gaan kijken waar we de kans kregen om geiten te gaan melken. De taal was echter toch een probleem en uiteindelijk kwam er een buitenkans voorbij in het prachtige Friesland. 

In Friesland melken we nu 30 geiten. Deze geiten mogen hun hoorns houden en de lammetjes drinken melk bij de moeder. Samen met Jan Craens, meester kaasmaker ontwikkelen we recepten voor deze mooie melk. We zitten nu in de ''probeer fase''. Tot die tijd bieden we alvast prachtige kazen van Jan aan van hun biologische geitenmelk. 

We houden jullie op de hoogte. We verwachten vanaf oktober onze eigen salade kaas te hebben. 

P.s. eet je geitenkaas, bestel dan ook eens bok. We blijven het toch zeggen :).

Eieren van boer Mart

Kippen zijn hele sociale, fitte en levendige dieren. Kippen hebben geen tralies maar fras, zaden en ruimte nodig. Steeds meer mensen omarmen dit gelukkig! Zo ook boer Mart in Schipluiden. Boer Mart kan ons eieren leveren zodat u ook lokale eieren kunt afnemen. 

De kippen die bij boer Mart in Schipluiden leven hebben dus een fantastisch leven. Ze kunnen heerlijk buiten scharrelend achter de koeien aan. Als het weer niet best is dan zitten de kippen binnen op hooi en stro. Kortom een prachtig leven. Daar zit uiteraard een prijskaartje aan, maar namens de kippen alvast bedankt. 

MELKVEEHOUDERIJ SCHIPLUIDEN

Een flink deel van onze koeien staat in de winter op twee kleine melkveebedrijven in Schipluiden. Deze melkveebedrijven hebben plaats voor ongeveer 40 koeien die zo veel mogelijk, en zo lang als het weer het toelaat, buiten mogen weiden. De koeien staan in een traditionele stal zonder rooster. Dit is één van de eisen die wij stellen voor het binnenverblijf van onze dieren.

Een ander deel van onze koeien staat op een andere boerderij in Schipluiden dat voorheen ook een melkveebedrijf was. Deze melkveehouderij is inmiddels niet meer in gebruik maar de stallen en het land zijn nog aanwezig. Ook hier verblijven onze koeien in een traditionele stal, in plaats van roosters.

Boerderij in Stellingwerven

In het gebied de Stellingwerven heeft de Holyhoeve een boerderij waar zowel varkens, koeien en geiten worden gehouden. De geiten worden gemolken voor de productie van kaas. De varkens en koeien voor de productie van vlees. Uiteraard mogen de dieren zo veel mogelijk naar buiten en worden de dieren gehouden zoals u van De Holyhoeve zou verwachten.

VARKENS IN DELFT

Nabij het Art Centre in Delft hebben wij een gebied in beheer waar we onze varkens kunnen laten rondscharrelen. Het Art Centre, een voormalige, deels gerenoveerde boerderij uit de negentiende eeuw, is gevestigd aan de Rotterdamseweg in Delft. In het land rond deze boerderij onderhouden onze varkens de bossages. Voor het Art Centre betekent dit een besparing op onderhoud en de de inzet van werktuigen en mankracht. Voor onze varkens is dit een heerlijke, natuurlijke omgeving waar zij in alle rust kunnen uitgroeien tot gezonde dieren.

Stadsboerderij Holywood

Bij Standboerderij Holywood lopen de fokzeugen die voor de biggetjes zorgen in het Midden-Delfland gebied.

KOEIEN IN DE WEI

In de zomermaanden lopen al onze koeien buiten. Daarvoor huren wij weidegang bij verschillende boeren en op diverse locaties. Wij pachten grond van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer voor het begrazen van stukken grond langs fietspaden in het Midden Delftlandgebied. Doordat onze koeien veel aandacht krijgen, zijn ze niet schuw en kleuren ze het gebied op een leuke manier. De dieren schrikken niet van voorbijgangers, paarden en honden. In het voorjaar 2019 plaatsen we bij ‘Nieuws’ een mooie fietsroute door het Midden Delftlandgebied, zodat u weet waar u onze koeien kunt bewonderen.